Festivalul de pe Muntele Gaina 2012

By | 17 July, 2012
Direct din Tara motilor:

Acolo unde se intretaie Alba, Arad, Hunedoara si Bihor – in inima muntilor Apuseni, este un loc aparte : Muntele Gaina.

Ce spune legenda?

Batranii din zona spun ca in timpul cand in muntii Bihariei se lucrau baile extragandu-se aur, o gaina de aur iesea din aceste bai spre a se aseza in varful muntelui , pe cuibul sau in care erau oua de aur. Localnicii atrasi de frumusetea nemaipomenita a gainii, in multe randuri au incercat s-o prinda. Astfel ca gaina a fugit, luand cu sine aurul. De atunci, nemaigasindu-se aur, motii au incetat sa mai lucreze baile.

Alta varianta a legendei spune ca odata in varful muntelui, traia o zana frumoasa fara seaman si foarte bogata. Ea avea o gaina care facea zilnic oua de aur. Si o data pe an, zana daruia cate un ou de aur, ca zestre unei fete sarace si cuminti. Rand pe rand treceau anotimpurile si nimeni nu cutezase sa curme linistea din viata zanei, iar oamenii cand aveau nevoie de un sfat ori de un mic ajutor, apelau totdeauna la dansa.

Intr-o buna zi, insa, cinci tineri din Vidra, imbracati in straie femeiesti, s-au furisat la zana muntelui si, iscodind unde se afla gainusa, au sterpelit-o impreuna cu un cos plin cu oua de aur. Fugind de le scaparau picioarele, unul dintre strengari scapa cosuletul pe jos, ouale rostogolindu-se pana-n apele involburate ale Ariesului. Au ascuns apoi gaina in muntii Abrudului care, cum se stie, adaposteste multa bogatie inlauntrul lor. Suparata, Craiasa bailor de aur a parasit pentru vesnicie acele taramuri, plecand spre alte zari mai indepartate. De atunci, tinerii s-au invatat sa urce, in a treia duminica a lui iulie, pe culmea platoului Gaina (1486 m), nadajduind ca poate intr-o zi o vor mai intalni.

Din aceste legende s-a nascut un festival:

Targul de fete de pe Muntele Gaina

Si nu, nu e vorba despre trafic de carne vie, este vorba de un festival ce isi are radacinile in urma cu 200 de ani.

In cea mai apropiata duminica de ziua Sfantului Ilie, in luna iulie, fetele de maritat urcau pe munte cu zestrea lor, spre a fi petite si incredintate pentru a fi mirese tinerilor din zona.

“Targul” dura toata ziua si, de obicei, fiecare fata isi gasea alesul.

Astazi lumea se aduna pe Muntele Gaina pentru a se bucura de zona, de festival, de obiceiurile si traditiile motilor, pentru a face gratare, pentru a petrece, pentru discoteca in aer liber, pentru terenul de fotbal amplasat pe munte si pentru a petrece noaptea cu cortul la inaltime sub cerul liber.

Urcand pe munte deseori poti intalni cai care pasc nestingheriti…

…o multime de corturi si masini si tarabe…

…iar cand ajungi in varf, te intalnesti cu statuia lui Avram Iancu – Craiul ce scruteaza zarile cu privirea si vegheaza peste Tara Motilor…

La Festivalul de pe Muntele Gaina traiesti o experienta unica…

Tulnicaresele dau tonul…

Iar muntele prinde viata si sta aprins ca o faclie in mijlocul noptii…

Dimineata cand te trezesti ai o senzatie unica respirand aerul curat si proaspat de munte…

…iar imprejurimile sunt deosebite…

Cum ajungi acolo?

Exista mai multe itinerarii pentru a ajunge pe Muntele Gaina. Accesul se poate face prin 4 localitati mai mari din jurul muntelui : Halmagiu, Baia de Cris, Vascau si Câmpeni.

Daca esti din Banat sau oltenia sunt recomandate Halmagiu sau Baia de Cris ca puncte de plecare.

Daca vii din judetul Bihor este recomandat sa treci prin Vascau.

Daca vii din celelalte zone ale tarii si treci prin judetul Alba , este recomandat sa treci prin Campeni -> Avram Iancu.

Iti setezi GPS’u pe Campeni , dupa care mai faci 20 si ceva de km pana in Localitatea Avram Iancu. De aici o sa observi drumul ce duce spre Muntele Gaina.

E bine sa ai la tine haine ceva mai groase, pe timpul noptii si un cort ancorat puternic.

La astea sa adaugi spiritul de aventura.

Deseori prin “folclorul” local circula vorba cum ca :” Pe Gaina prima data mergi de curios, iar a doua oara de prost” – ei nu trebuie sa te lasi influentat de aceste vorbe pentru ca probabil au fost lansate de oameni sedentari, ce au uitat farmecul drumetiilor montane si se multumesc cu confortul canapelei si emisiunile domnului Dan…

Ce mai poti vedea in zona ?

– Casa memoriala Avram Iancu
– Dealul cu Melci – formatiuni calcaroase, cu fosile conservate din perioada cand acest teritoriu era acoperit de Marea Thetis. Gasiti acest obiectiv turistic la iesirea din satul Vidra spre Campeni.
– Cascada Pisoaia – se gaseste in comuna Vidra in apropierea drumului DJ 762, vis-a-vis de Dealul cu melci. O spendida cascada aflata pe un prag stancos de calcare cristaline de varsta paleozoica.
– Barajul Mihoiesti – lac de acumulare pentru alimentarea oraselor Campeni si Abrud. Se afla la 5 km inainte de Campeni.

Programul festivalului de pe Muntele Gaina din 2012 il puteti vedea mai jos:

program, festival, muntele gaina, dragostei

One thought on “Festivalul de pe Muntele Gaina 2012

Leave a Reply